Portretfoto's bewerken

1/11/2016

portretfoto bewerken in Photoshop
Vorige week maakte ik foto's van Lisanne en ik kreeg heel veel leuke reacties op het resultaat. Ik heb de foto's een beetje bewerkt en hiervoor heb ik Photoshop gebruikt. Ik ben niet een Photoshop pro (echt niet), maar ik weet wel kleine stapjes te zetten die mijn foto nét iets mooier maken. Mocht je geen Photoshop hebben, je kunt veel van deze stappen ook in Picasa of VSCOCam doen om ongeveer hetzelfde resultaat te krijgen. 

◇ Curven bewerken
curven bewerken Photoshop
Speel een beetje met de curven. Hiermee kun je bepaalde delen op je foto eruit laten springen of een extra schaduw aanbrengen. Kijk zelf wat je mooi vindt. Zelf zet ik meestal de lijn aan de linkerkant iets naar beneden en de lijn aan de rechterkant iets naar boven. Als je geen Photoshop hebt, kun je spelen met contrast, schaduwen en de helderheid van een foto. 

◇ Retoucheren
retoucheren Photoshop
Het retoucheerpenceel! Een hele fijne tool om vlekjes of oneffenheden weg te werken. Ik ben voorzichtig met deze tool en gebruik hem niet altijd. Maar voor deze gelegenheid was ik wel in voor het retoucheerpenceel. Het is een uitdaging om alles zo goed mogelijk eruit te laten zien. Het snelle retoucheerpenceel is heel makkelijk, want dat ik een kwestie van klikken en weg is het vlekje. Met het gewone retoucheerpenceel kun je door middel van het indrukken van de Alt-knop een stukje over een ander stukje plaatsen. Ideaal als je wallen weg wilt werken. In Picasa kan je ook een retoucheertool vinden, maar deze is lang niet zo fijn als die in Photoshop. 

◇ Schaduwen/hooglichten bewerken
schaduwen/hooglichten bewerken
De laatste stap is om de belichting nog een beetje bij te werken. Door hooglichten wat omhoog te halen, kun je een mooi effect creëren op een portret. Deze stap pas ik niet altijd toe, want soms is het simpelweg niet mooi. Maar probeer het en misschien vind je het wel wat. In VSCOCam kun je de highlights iets omhoog schuiven voor ongeveer hetzelfde effect. 

zwart-wit foto's bewerken
Voor de zwart-wit foto's heb ik dezelfde stappen gezet. Als laatste maak ik de foto's recht door ze een paar graden te roteren en ik snijd de foto's uit zoals ik ze het mooist vind. Ook dit kun je in Picasa of VSCOCam doen. Al deze stappen bij elkaar zorgen voor ene uiteindelijk mooi resultaat al zeg ik het zelf. Iedereen bewerkt foto's anders en naar eigen smaak, dus no offence als je het niets vindt. 

Hoe bewerk jij foto's? Heb je tips? Liefs, Claudia

Ook leuk?

42 reacties

 1. Fijne tips! Ik heb soms de neiging om een beetje door te slaan en dan achteraf te denken "okay dit ziet er echt heel raar uit". Dus nog even aan mijn skills werken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Aah had ik maar Photoshop, het resultaat ziet er goed uit! Heel mooie foto's heb je gemaakt ook! X

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Luna :) En het is een heel fijn programma ja. Liefs

   Verwijderen
 3. Hele fijne tips! De curves aanpassen doe ik ook altijd en vind dat het altijd wel een mooi resultaat geeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Photoshop lijkt me zo gaaf (en zo duur help), tot die tijd nog maar VSCOcam gebruiken dus.. Heel mooi bewerkt zo! X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik bewerk ook al mijn foto's, ik gebruik er Photofiltre voor en gewoon windows photo galery, haha! Ook is vsco cam mijn favoriet :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Echt prachtig gedaan zeg! Ik doe mijn bewerkingen meestal in stapjes, even erin en even eruit; zo stap ik er steeds opnieuw in en hoop ik overdreven poppengezichtjes te voorkomen haha! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja ik denk dat ik van jouw skills nog wel het één en ander kan leren :) Liefs

   Verwijderen
 7. Wat een prachtig resultaat en handige tips! Ik gebruik vaak alleen Picassa, maar heb nu een proefversie van Photoshop/Lightroom geïnstalleerd. Ik zal dit artikel zeker even opslaan. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Yesss, altijd welkom dit soort tips. Ik bewerk mijn foto's een beetje op een soortgelijke manier, grappig :)! Hele mooie portretfoto's als voorbeeld in dit bericht trouwens, wauw <3. Ik ga dit artikel noemen in de nieuwe Blog love Tuesday, die komt morgenochtend online!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb helaas (nog) geen Photoshop ofzoiets, maar voor nu met VSCO cam lukt het wel! Ik blijf het altijd zo fascinerend om te zien hoe mensen aan het werk gaan (want Photoshop klinkt zo ingewikkeld en je kan er zoveel mee dat het altijd een geheim is ofzoiets met technieken die je gebruikt, want je kan nooit perfect hetzelfde doen als iemand anders. Snap je me?)Kei goed uitgelegd! (: Ik ga dit eens met Lightroom een beetje proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik snap je helemaal. Zo heb ik er ook over gedacht. Ik doe maar kleine dingen, want ik zou echt niet van een pizza een vrouw kunnen maken haha. Liefs

   Verwijderen
 10. Ah guuurl, thank thank thank youuu so much voor deze artikel!! Aangezien ik sinds kort photoshop heb en er gewoon niets van ken komt dit heel goed van pas. LOV YOU

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Heel erg mooi gedaan zo! Ik heb tegenwoordig geen foto shop meer maar gebruik pixlr, daar kan je gelukkig best veel mee doen wat met photoshop ook kan :)

  BeantwoordenVerwijderen