Sony 55-300mm lens

3/04/2016

Sony 55-300mm lens
Hoe je mij de grootste, gierende lach kunt bezorgen? Met pizza. Maar vooral met een nieuwe lens. De Sony 55-300mm lens ligt in mijn handjes als een newborn. Een lens kiezen is nog niet zo'n makkelijk iets, want je kunt er honderd duizend vinden die leuk en uitdagend zijn. Dus hier een verhaaltje over de Sony f4.5-5.6 / 55-300mm lens. Ja, een heleboel getalletjes. 

Sony 55-300mm lens
Sony 55-300mm lens
Het is een zoomlens, wat betekent dat je vogeltjes, reigers en de maan kunt fotograferen. Je kunt tot 300 mm inzoomen en dit is even wat anders dan de vaste afstand van 35 mm op mijn andere lens. Als je je probeert voor te stellen hoe ver, nou héél ver. Ik houd er heel erg van om de natuur te fotograferen. De lucht leg ik ook zo'n beetje iedere avond vast op mijn camera en door deze lens gaat er een wereld voor me open. 

Sony 55-300mm lens
Dus duidelijkheid over de afstand: dit hierboven bedoel ik dus. Pieter zette de camera op een statief toen de maan heel mooi vol was. Een paar keer klikken en dit is het resultaat. Ook is de lens ideaal om je buren te bespioneren. (grapje hoor)

Sony 55-300mm lens
De lens is een leuk ding om mee te pronken. Hierboven op z'n grootst. Want de lens is groot, echt groot. Dus helemaal niet praktisch als je niet zit te wachten op een huge toeter om je nek. Maar als je wil kunnen zoomen, moet je daar toch aan geloven. Zelf vind ik het héérlijk voelen om met zo'n ding rond te huppelen. Ik voel me erg trots en fancy. Het is veel leuker dat een klein lensje dat maar tot 55 mm kan inzoomen. Dit is dus ook de reden waarom de lens een goede aanschaf is: het zoombereik. 

Als je hier niet per se naar op zoek bent, is er niet echt een reden om deze lens te kopen. Ben je op zoek naar een lens met hoge lichtgevoeligheid, dan is dit ook niet jouw aankoop. Het diafragma is te verstellen van 4.5 tot 5.6 op z'n laagst. Dit betekent dat de opening van de lens niet heel groot kan en daardoor minder licht kan binnenlaten. Voor het fotograferen van de lucht, natuur of de maan heb je dit ook niet nodig en anders moet de ISO of de sluitertijd wat omhoog. Voor foto's waar ik een lager diafragma voor wil, gebruik ik mijn f1.8 35 mm lens. Samen een hele fijne combi met heel veel mogelijkheden en voor iedere gelegenheid een fijne lens. 

Sony 55-300mm lens
Voor de lens betaal je 289 euro. En ik heb het grote geluk dat ik een hele lieve vriend heb die me hierop heeft getrakteerd, maar mocht jij dat geluk nu niet hebben, hoe is de prijs/kwaliteitsverhouding? Ik zou zeggen: 'helemaal prima'. Voor een zoomlens is dit een prima prijs en niet zo belachelijk duur. Als je wilt kunnen zoomen in combinatie met een lager diafragma begint de prijs van zo'n lens al snel op een fortuin te lijken, dus dat is voor later. Ik raad je de lens aan als je net als ik natuur wil fotograferen en wil experimenteren met zoomen. Het is een heel nieuw soort fotografie voor mij en daarom een leuke uitdaging. 

Heb jij al eens met een zoomlens gefotografeerd? Liefs, Claudia 

Ook leuk?

12 reacties

 1. Ik ben echt jaloers, wat een prachtige lens!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow die foto van de maan is echt heel mooi!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waaah, wat een geweldige lens. Ik ben wel een beetje jaloers hoor ;) En die foto van de maan is zo ontzettend mooi, wauw. Heel veel plezier met deze lens, maar dat gaat vast lukken, gok ik. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook een zoomlens maar die gaat maar tot 140mm. En dat maakt mijn lens al best groot, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb er eentje tot 180mm, maar dit is wel echt net level! Wat een schat van ee vriendje, zeg. Dat blijkt wel weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. "om je buren mee te bespioneren", geweldig, haha. Dat was trouwens ook echt het eerste waar ik aan dacht toen ik het las dat je ver kon inzoomen. (Niet dat ik of jij het ooit zou doen, maar je snapt me, haha.) Wat een leuk speeltje dit, woah!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. "om je buren mee te bespioneren", geweldig, haha. Dat was trouwens ook echt het eerste waar ik aan dacht toen ik het las dat je ver kon inzoomen. (Niet dat ik of jij het ooit zou doen, maar je snapt me, haha.) Wat een leuk speeltje dit, woah!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooie lens! Ik heb zelf ook een 300mm lens, ik fotografeer er vaak dieren mee. De maan heb ik ook een keer gefotografeerd. Veel plezier met je nieuwe lens!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb er vanavond een zwaan mee gefotografeerd!

   Verwijderen
 9. Zulke zoomlensen zijn heel fijn! Mijn moeder heeft er een van 18-270mm (zoiets), die heb ik wel eens geleend. Ik ben normaal ook lenzen met vaste brandpunten gewend, dus dit is inderdaad heel anders, maar wat vond ik het een fijne lens! Zoiets staat nog steeds op m'n wishlist! Mooie foto's heb je ook gemaakt van je lens ;) Veel plezier met fotograferen!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, mooie lens, en de prijs valt ook nog wel mee voor een lens! Die foto van de maan is pretty, zulke foto's wil ik ook kunnen maken! ♥

  BeantwoordenVerwijderen