Study-talk / Ik moet écht leren plannen

4/09/2015


Een platform waar ik deel wat me bezighoudt. Dat is mijn blog. Persoonlijke verhaaltjes, foto's waar ik verliefd op ben of gewoon een mening of frustratie. Bedachtzaam schrijf ik ieder stukje als een hersenspinsel dat op papier wordt gezet. Mijn hersenspinsels zijn soms ietwat uit de bocht vliegend. Maar besides that ben ik gewoon mens en heb ik last van verschijnselen waar je vaak van hoort. Plannen. Niet goed kunnen plannen, maar wel goed willen kunnen plannen. Studie talk wordt misschien wel een rubriekje op mijn blog, waarin ik af en toe wat deel over het verloop van mijn studie. Hoe ik dingen combineer en waar ik moeite mee heb. Op dit moment gaat dat allemaal niet zo lekker, maar alles gaat altijd beter als je ervoor open staat om het te verbeteren. Dus nu schrijf ik over hoe ik op dit moment driehonderd keer op mijn bek ga. Over een maand schrijf ik misschien wel over hoe ik heb geleerd goed te kunnen plannen en kan ik jou er misschien mee helpen. Je mag dus meelopen met het proces. Want het wordt gewoon een proces waarin ik groei en uiteindelijk een queen word in plannen. 

De olifant is een mug 


Hoe ik vaak van een mug een olifant maak, zo maak ik van mijn schoolopdrachten graag muggen. Ik zie het mezelf dan zogenaamd doen dat ik een opdracht in een uurtje afmaak, terwijl de gereserveerde studietijd dertig uur is. Ik onderschat het flink. Ik beland dan met een stapel olifanten op schoot en dat voelt toch wel redelijk zwaar. 

Ik kan geen nee zeggen


Ik weet dat ik echt even aan de slag moet. Maar even naar de stad gaan of iets leuks doen, is dan toch veel leuker. De tijd die ik dan had ingepland om te studeren, wordt tijd om iets leuks te doen. Dit is vervelend, want het gebeurt eigenlijk veel te vaak. Ik moet leren om geplande studietijd ook echt studietijd te laten zijn. Begrijpen dat studietijd belangrijker is dan onbeperkt foto's maken en chocolademelk drinken. 

Het laatste moment


Ik stel alles graag zo lang mogelijk uit. Ik merk namelijk aan mezelf dat als er een tijdsdruk van hier tot Tokio opstaat, ik het wel móet uitvoeren. Ik ben een op het laatste moment presteerder. Het is niet zo dat ik op een eerder moment slechter presteer. Nee, ik kan precies hetzelfde neerzetten. Genoeg reden om iets twee weken voor de deadline te doen en niet twee dagen. 

Voorbij vliegen


Soms ben ik gewoon totaal niet op de hoogte van iets wat ik moet doen. Dan is het aan me voorbij gevlogen en heb ik er gewoon simpelweg geen weet van. Dit komt natuurlijk onder andere door leraren op het hbo honderd duizend readers op een onbegrijpelijke website knallen. Soms denken leraren dat je het kunt ruiken dat je iets moet doen/voorbereiden/maken/wat dan ook. Ik snap dat ik zelf de touwtjes in handen heb, maar geheimzinnig doen is weer het andere uiterste. 


Momenteel worden er allerlei oplossingen bedacht in mijn hoofd. Ik heb gelukkig een lieve boyfriend die me hierbij helpt, want ik ben een chaoot als geen ander. Hij maakt schema's voor me terwijl ik een middagdutje doe om tot rust te komen. Bij plannen heb ik even hulp nodig, een duwtje in de rug. Ik moet het uiteindelijk helemaal zelf kunnen, maar die tijd is er voorlopig nog niet. I'll keep you posted. Wanneer dat gebeurt zal ik iedereen op taart trakteren.

Heb jij moeite met plannen? Welke manier werkt voor jou het beste? *laat die tips maar binnenkomen* 
Liefs, Claudia 

Ook leuk?

8 reacties

 1. Ik heb soms echt moeite met plannen, alleen ik studeer dan niet dit heb ik vaak voor mijn blog dus dat vind ik wel minder erg. je moet gewoon die motivatie krijgen om alles op te schrijven

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat scheelt inderdaad wat. Ja, dat herken ik ook heel erg!

   Verwijderen
 2. Herkenbaaaar! Ik onderschat de meeste dingen ook en doe ze absoluut pas in de laatste twee dagen, terwijl het gemakkelijk af had kunnen zijn toen ik de opdracht net kreeg. Ik ben benieuwd naar het vervolg! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Corina Haanstra9 april 2015 om 10:13

  Zo herkenbaar Claudia. Komende 2,5 weken 4 toetsen en 2 verslagen maken, maar ik moet nog zoveel studeren voordat ik ze kan maken. 1 tip: Bij ons in de handleidingen staat welke onderwerpen je moet weten, kunnen toepassen en kunnen beredeneren. Zo kan ik toch iets beter de stof doornemen ipv alles klakkeloos in mn hoofd stampen en met de helft niets hoeven te doen of verkeerd in mn hoofd gestampt. Maar mag ik jouw vriendje een keer lenen, zodat hij ook voor mij een planning kan maken??

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben ook een erg slechte planner. Ik heb morgen een tentamen waar ik eigenlijk nog niet zoveel voor gedaan heb. De dag ervoor zit ik dan ook met hoofdpijn aan toe te leren voor dat vak. Helaas lukt het mij ook gewoon echt niet om twee weken eerder te beginnen. Elke keer beloof ik het mezelf weer maar komt er niets van.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Normaal ben ik redelijk goed in plannen, maar soms... Ben ik te grootste chaoot (?). Ja , ik moet ook me daar meer mee bezig gaan houden. Goed artikel! Veel Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 6. wat mij altijd helpt met plannen is een duidelijke agenda maken,op een plek waar je vaak komt/ kijkt. Ik zit bijvoorbeeld iedere dag achter de laptop, en heb nu een kalender gedownload die op mijn bureaublad staat. Daarin typ ik wanneer iets af moet zijn, en vervolgens verdeel ik de opdracht in stukjes. Bijvoorbeeld als ik 8 weken voor een opdracht heb, splits ik de opdracht in 7 of 8 stukjes en zet ik bij iedere week de taak voor dat stukje van de opdracht. Meestal probeer ik het dan ook in 7 stukjes te splitsen zodat ik de laatste week ruimte heb. Zodat als ik mijn planning niet kan halen, ik niet meteen mijn opdracht niet heb gehaald.
  Voor mij is dit een super manier om mij aan mijn planning te houden, omdat ik nu iedere keer dat ik mijn laptop opstart wordt herinnerd aan wat ik nog moet doen. Voor mij werkt dit veel beter dan een agenda op mijn telefoon, omdat ik de meldingen op mijn telefoon meteen wegklik, maar ik kan gerust een hele avond achter mijn laptop zitten en dus wordt ik er vaker aan herinnert.
  Nou is het wel zo dat ik voor mijn opleiding vrij wel alles achter mijn laptop moet doen. Dus als jij voor jouw studie letterlijk in de boeken moet duiken om je opdrachten te maken, is het misschien slimmer om een andere manier te verzinnen die meer bij jou en jouw studie past

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh dit is zo herkenbaar. Ook al zit ik niet op het HBO, het is echt heel erg met mij. Zo erg dat ik mezelf tot uitstelqueen heb uitgeroepen en ik daarom zelfs bekend sta. Inderdaad, dan krijg je stressmomentjes. Maar ja, ik leef nog steeds.
  Leuk dat je hierover schrijft! (Misschien ga ik ook m'n leven beteren...)

  BeantwoordenVerwijderen