Fotografie Q&A - portretten, wishlist en lenzen

6/21/2016

fotografie tips
Ga klaar zitten voor een heleboel fotografie tips. Ik beantwoorde de vragen die jullie me stelden onder deze foto op Instagram. Vijf vragen over onder andere portretfotografie, mijn fotografie wishlist en lenzen. Dus pak een kop thee (plus een koekje), want het is iets meer tekst dan ik normaal gesproken in een artikel prop. Hopelijk voor jullie allemaal interessant en leerzaam. 

- Foto's door Maritte Hoogendoorn -

Vraag van Yvonne: Heb je tips voor portretfotografie?

Dit hangt heel erg af van de lens die je gebruikt. De eerste tip is om een zo groot mogelijk diafragma te gebruiken (dus een klein getal). Dit zorgt voor een prachtige scherpte diepte en zo kun je bijvoorbeeld alleen op de ogen scherpstellen terwijl de neus onscherp is. Zoek bij portretten altijd naar mooi licht en vermijd tl-licht ten alle tijden. Wil je een simpel portret maken, of iets extra's toevoegen? Hierbij is licht super belangrijk. Tegenlicht is bijvoorbeeld een super leuke manier om je foto spannend te maken, al gaat er niets boven een goede portretfoto waarbij het licht gewoon van voren komt. En natuurlijk spreekt de emotie van de persoon die je fotografeert, dus probeer goed na te denken over welk gevoel je de foto wil geven. Probeer die persoon op zijn of haar gemak te stellen, want hierdoor haal je de spanning uit iemands gezicht. Vraag ook altijd aan de persoon om stevig te gaan staan waardoor hij of zij niet te erg 'wiebelt', zodat het voor jou niet moeilijk is om te focussen. -Dit is het langste antwoord in de hele blogpost, promise-

Vraag van Lies: Welke lens(en) gebruik je? En welke raad je aan, qua kwaliteit- en prijsverhouding?

Ik gebruik een 35mm f1.8 lens en een zoomlens: een f4.5-5.6/55-300mm lens. Deze wissel ik af, maar samen zijn ze een perfect team. Eentje met een groot diafragma en één die flink kan inzoomen. Beide waren het niet de duurste lenzen, maar zijn ze super fijn. Een leuke lens voor een leuk prijsje is een 50mm of een 35mm lens. Voor ieder merk variëren de prijzen tussen de 100 en 200 euro en dan heb je een super lichtsterke lens waarmee je hele mooie portret- en productfoto's kunt maken. Daarom is dit de favoriete lens van bloggers. Lichtsterke zoomlenzen zijn een stuk duurder, dus daarom is het maximale diafragma van mijn zoomlens een stuk kleiner. Maar als je een plaatje schiet op bijvoorbeeld 200mm, kun je de mooiste scherpte diepte en bokeh krijgen. Het heeft dus beide voor- en nadelen.

fotografie tips


Vraag van Kim: Wat staat er nog op jouw fotografie wishlist?

Een nieuwe body! Op dit moment heb ik de Sony a 58, maar ik wil graag overstappen naar de Sony a 77 Mark 2. Niet alleen om de kwaliteit van de foto's te verbeteren (want véél meer focuspunten), maar ook om weer een stapje hoger te gaan in het besturen van de camera. Dat ding kost wel bijna 1000 euro en ik ben net op reis geweest, dus helaas ben ik een beetje blut.

Vraag van Myrthe: Wat vind je het leukst om te fotograferen? En waarom?

De lucht, honden, mensen, bloemen. Uhm, heel veel. Op nummer 1 toch wel de lucht (als ik dan écht een nummer 1 moet kiezen) omdat deze iedere dag anders is en omdat ieder deel van de lucht er anders uitziet. Soms maak ik bij een mooie zonsondergang om de tien minuten foto's, omdat het dan telkens mooier wordt en ik anders bang ben dat ik iets heb gemist.

Vraag van Janna: Hou je er meer van om vrienden of onbekenden te fotograferen? En wat is makkelijker?

Mensen die ik ken, zeker weten. Met die mensen heb je al een band en je kent ze al. Je weet al hoe ze ongeveer reageren en wat ze wel en niet fijn vinden. Ook kun je bij vreemden niet echt inschatten of ze het heel vervelend of juist grappig vinden als jij er even over doet om je camera goed in te stellen. Je weet niet of ze het gewend zijn om voor de camera te staan en als je ze dan niet kent, is het heel lastig om ze op hun gemak te stellen. Maar dit is iets wat iedere fotograaf moet leren (denk ik). Ik heb al een aantal keer mensen gefotografeerd die nooit (maar echt nooit) voor de camera staan. Dan complimenteer ik ze als een foto mooi is geworden en help ik ze om uit te zoeken hoe ze het best op de foto's staan. Wel of niet lachen, mond open of dicht etc. Dus op beide vragen: bekenden.

Heb je nu ook een fotografie gerelateerde vraag? Stel hem hieronder! Wie weet voor de volgende fotografie Q&A!

Wat vind jij het leukst om te fotograferen? 
Liefs, Claudia 

Ook leuk?

8 reacties

 1. Interresant en leuk artikel om te lezen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om te lezen, helaas mag ik niet zoveel verbeteren in mijn eigen interesses in fotografie en beeldvorming vanwege gebrek aan geld haha. Maar het laat me wel lekker dromen en hopen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ga dit artikel zeker bewaren! Mijn vraag is, wat zijn jouw favoriete Portret fotografie IG accounts? Ik wil zo graag wat meer experimenteren met portret fotografie :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Yay wat een leuk artikel! Mijn fotografie wishlist is eindeloos maar m'n spaarpot helaas niet :')

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel leuk om te lezen ik zou ook heel graag nog een nieuwe camera hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Super leuk artikel! Zelf vind ik het absoluut het leukste om mensen te fotograferen. Met name babies! Ooit zou ik graag bruiloften willen doen, maar daar ga ik mezelf nu nog niet aan wagen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant artikel! De 1.8 lens is ook mijn favoriet!

  xoxo,
  Rowan

  Red Reiding Hood

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk artikel! En je kan echt super mooie foto's maken! Wow die nieuwe camera die je wilt: die is duur haha! Ik vind het leukst om natuur/steden te fotograferen denk ik?

  BeantwoordenVerwijderen