Studie-talk #2 / Aanpak voor uitstellers + examentips

5/05/2015


Ik ben niet de enige uitsteller (fact). Uitstellen is een soort cirkeltje waar je heel moeilijk uitkomt (fact). Uitstellen is een hopeloos makend fenomeen (fact). Drie facts over uitstellen die mij reden genoeg geven om er een artikel aan te wijden. Er zijn namelijk best wel oplossingen voor uitstellers als ik. Ik ben echt queen uitsteller, dat beloof ik je. Voor mij dus de grootste uitdaging ever om dat aanpakken. Nu vertel ik er wel meteen eerlijk bij dat ik me er zelf nog lang niet honderd procent aan kan houden. Zoals ik in part één (klik hier) al vertelde begin ik zo laat mogelijk voor de deadline. Maar ik wil het anders doen.

Wees realistisch 


Wat ik heel erg heb gemerkt, is dat het niet werkt om jezelf in één dag tijd tien opdrachten te willen doen. Je stelt jezelf dan namelijk alleen maar teleur, omdat het absoluut geen realistisch doel is. Probeer van tevoren te kijken of je echt tijd voor iets hebt. Dus niet of je 'misschien' tijd voor iets hebt. Dan heb je nog geen 'echt' doel voor jezelf vastgesteld, het is maar een 'misschien' en het zal alleen maar verder ophopen op die manier. Ik zorg er zelf voor dat ik iets plan en dan zeker weet dat ik het dan doe. 

Zorg voor de goede orde 


Het werkt echt om op een geordend bureau te werken en om geen troep te hebben liggen. Ik ben er namelijk zo'n één die dan allemaal dingen tegenkomt die mijn aandacht even nodig hebben. Daardoor ben ik weer helemaal afgeleid en duurt het weer een poosje voordat ik terug in mijn concentratie zit. Plan op jouw momenten


Mijn brain werkt het beste in de ochtend. ' s Avonds ben ik vaak helemaal klaar met alles wat met school te maken heeft. Als ik laat moet beginnen, zorg ik ervoor dat ik mijn wekker iets eerder zet, waardoor ik voordat ik naar school ga nog even iets kan doen. Kom erachter op welke momenten jij het beste werkt en zet na zo'n moment weer even een moment van Instagram, Youtube enzovoorts. 

En voor je examens...


Want ik weet dat best een aantal van jullie examen gaan doen. Vorig jaar deed ik examen en ik was bloednerveus. Ik had niet heel veel meer geleerd van tevoren, maar natuurlijk was het nodig om nog wat dingen te herhalen. Hier gold voor mij: doe iedere dag een klein beetje. Dan voelt het niet als een last en komt het niet neer op het laatste moment (waar dit hele artikel overgaat en wat je dus absoluut niet wil). Maak aantekeningen in leuke notitieboekjes met roze, groene, blauwe en paarse pennen. Dan laat je je creativiteit ondertussen ook even los en is het helemaal niet zo erg als dat het lijkt. Video's op Youtube kijken, is voor mij een uitkomst geweest. Hele video's over geschiedenis heb ik gekeken. Avonden lang. Totdat ik vierkante computeroogjes kreeg die me deden denken aan gameverslaafde jongetjes. Helemaal niet oké, dus take a break tussendoor. Succes met je examens. Je kan het, I'm sure. 

Wat zijn jouw tips voor uitstellers? Liefs, Claudia 

Ook leuk?

5 reacties

 1. 's Ochtends leren werkt voor mij ook het beste!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. dit zijn goede tips! Ik ben vaak te perfectionistisch en moet er zelf op letten om meer rust te nemen, goed dat je dit met ons deelt :)x

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Handige tips! Ik ben 's avonds juist het meest productief haha, en dan moet het ook wel.. Ik leer namelijk het beste onder druk. Mooie foto!
  Xo

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede tips! Ik was juist productief in de avond en leerde het liefst laat in bed haha. Liefs, Rowan

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dit jaar heb ik geen examens meer, dus ik hoef me hier geen zorgen meer om te maken. Toch wens ik iedereen heel veel succes! Bij mij hielp het om vroeg op te staan en meteen te beginnen studeren. Dan kon ik beter studeren dan wanneer ik pas om 11u zou beginnen studeren! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen