Ben ik een echte journalist?

5/19/2015


Of een fotograaf? Of een blogger? Of een zangeresje? Of allemaal? Het raadsel van het niet kunnen vinden van een perfect beroep. Ik heb wel dromen, maar dat alles mogelijk is, lijkt best onmogelijk. Het studiejaar begint een beetje aan het einde te komen en nu is het ten eerste maar afwachten of ik genoeg tijd en motivatie kan vinden om het jaar te halen en over te gaan. Een typische journalist is er eentje die op de hoogte is van alles, algemene kennis heeft als alle leraren op een middelbare school bij elkaar en nieuwsjagen geweldig vindt. Het punt is dat ik niet helemaal honderd procent in dit plaatje lijk te passen. 

Kiezen voor journalistiek


Over de keuze heb ik honderd keer nagedacht. Duizend keer als ik iets realistischer wil zijn. Tot nu toen zo'n beetje de lastigste keuze die ik ooit heb gemaakt. Het besluit om toch geen juf te worden of 'iets met mensen' te gaan doen. Terwijl ik op zich best een mensen mens ben. Had dat dan toch geen betere keuze geweest? Maar als ik daaraan denk, komt de gedachte in me op dat ik dat totaal niet uitdagend zou vinden. Uitdagingen zijn juist leuk, right? Uiteindelijk koos ik voor een opleiding waarvan ik dacht dat het het beste voor me was. Wat het best bij mijn leek te passen. In mijn achterhoofd houdende dat de opleiding reuze breed opgesteld is, dus dat mijn toekomst lang niet per se vaststaat als journalist. 


Twijfels


In het begin van de opleiding had ik ze nauwelijks. Dat was ook de tijd dat alles goed ging. Als ging gewoon op rolletjes. Precies zoals ik het wenste. Dat is nu we anders. Ik zie super veel persoonlijke groei nu ik studeer, maar ik mis soms wat ik bij andere zie. Het echt ontwikkelen tot de typische journalist. Dan voel ik me soms een buitenbeentje, doordat mijn interesses simpelweg niet liggen in het verloop van Koningsdag of een besluit van de Tweede Kamer. 

Een levensstijl


Als journalist neem je een bepaalde levensstijl aan. En je wordt als het ware soms gehersenspoeld met de obsessie om alles te weten. Alles wat om je heen gebeurt te lezen en erover na te denken. Die levensstijl is niet helemaal 'ik'. Al is de levensstijl van achter mijn bureautje typen op mijn toetsenbord wel voor mij. Ook op stap gaan en met mensen praten vind ik leuk. Dat brengt me op ideeën en inspireert me. Dat deel van de journalistieke levensstijl vind ik juist heel uitdagend en prikkelt me. 

Wat dan? 


Als ik geen typische journalist wordt, wat dan wel? Welkom bij de kern van de struggle. Ik weet het niet. Ik heb niet echt een doel voor ogen en ik zoek me rot. De opleiding is leuk, maar soms ook niet. Ik houd me nu ook vast aan het idee dat dat bij iedere opleiding zo zal zijn. En welke opleiding ik anders moet doen? Geen idee. Ik vind schrijven leuk, fotograferen, interviewen, onderzoeken, vragen stellen en lekker praten over dingen. Dat is waar ik inspiratie vandaan haal. Dan past de opleiding goed bij me, maar niet helemaal perfect, denk ik. Is er wel een opleiding die perfect bij me past? 

Ik wil in ieder geval nu mijn best blijven doen en proberen door te bijten. Door te bijten door de laag van dingen die ik nu misschien niet leuk vind, maar waar ik later wel veel aan heb. En besides, over een paar jaar mag ik meer richtingen gaan kiezen. Dan gaat het misschien al een stuk beter. Ik ben gewoon niet een echte typische journalist, maar misschien word ik dat wel. En misschien sla ik ook wel een hele andere weg in. We will see. Zou jij een journalist willen worden? Wat zou voor jou een het perfecte beroep zijn? 

Ook leuk?

13 reacties

 1. Ik ben net afgestudeerd aan de FHJ! Ik voelde mij de eerste twee/drie jaar precies hetzelfde. Het duurt even voordat je jezelf als journalist ziet. Ik voelde me ook vaak een buitenbeentje omdat ik andere interesses had en geen 'nieuwsjournalist' was. Zo zag ik mezelf niet en zo zie ik mezelf nog steeds niet. Dat is ook helemaal niet nodig om een goede journalist te zijn. Je moet nieuwsgierig zijn en met passie aan je artikelen werken. Blijf volhouden en blijf dat doel voor ogen houden! Het komt goed, echt. Succes!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben momenteel aan het afstuderen aan de FHJ (Fontyshogeschool Journalistiek) in Tilburg. En ik had hetzelfde als jij. Ik was totaal niet op de hoogte van het nieuws, keek in de krant alleen naar het weer en de strips en hield me de rest van mijn vrije tijd voornamelijk bezig met de totaal niet boeiende programma's op MTV. Oh, en mijn maatschappelijke kennis was ook nog absoluut niet op niveau, politiek boeide me niets. (Nog steeds niet zo, maar dat is door de opleiding wel al meer geworden).

  Maar als je van mensen houdt, van schrijven, interviewen, fotograferen, etc. denk ik dat de opleiding echt heel goed bij je past. Je leert allerlei verschillende kanten van het vak zien, vooral in de eerste twee jaar doe je eigenlijk alles (maar voornamelijk schrijven). In het derde jaar kun je een minor kiezen waar je blij van wordt en kies je ook een richting die je op wilt gaan. Wil jij geen politiek verslaggever worden voor de krant, maar zie je jezelf eerder werken op de redactie van de Viva? Dan ga je je toch als tijdschriftjournalist ontwikkelen?

  Ik heb op de FHJ vooral mijn schrijftechniek ontwikkeld, geleerd hoe je verschillende doelgroepen kunt aanspreken en, goed leren nadenken over de aanpak van een onderwerp (want schrijven deed ik altijd, maar een rode draad in mijn verhalen was vaak ver te zoeken).

  Affijn, ik zou zo nog uren kunnen doortypen, maar ik heb uiteindelijk nooit spijt gehad van mijn keuze en ik denk dat jij dat ook niet zal krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier ook een afgestudeerde FHJ'er! Ik begrijp je punt, ik had datzelfde vooral ook in de beginjaren van de studie. Dat is het idee had te weinig (hard) nieuws te volgen, dat ik moest veranderen... Ik kan je vertellen: uiteindelijk gaat dat echt vanzelf. Ik heb mezelf als persoon niet hoeven veranderen, wel ontwikkelen. Ik ben enorm gegroeid in alles en daarmee kom je ver. Dat betekent vervolgens niet dat je een journalist bij de Telegraaf of Parool moet worden. Je kunt je eigen weg kiezen. Liever op de redactie van een tijdschrift of bij een communicatiebureau? Dan doe je dat toch. Niemand verplicht jou te zijn wie je niet bent, ook niet wanneer je journalistiek hebt gestudeerd. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Inge de Bruijn19 mei 2015 om 17:06

  Geloof me, zelf ik heb soms mn twijfels terwijl ik al vijf jaar roep dat ik journalistiek wilde studeren. Maar zoals mijn mede FHJ'ers in de reacties al zeiden: it gets better :) En ook ik moet even doorbijten!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben nu aan het afstuderen op de FHJ (net als mijn vriendinnetje Elodie hierboven, haha) en ik kan me helemaal vinden in jouw verhaal! Ik ben ook geen nieuwsjournalist en ik was niet geïnteresseerd in de politiek. Nu moet ik zeggen dat dit door mijn studie allemaal wel iets is opgekrikt, maar ik ben nog steeds het meisje dat houdt van lifestyle en niet van het harde nieuws. Op de opleiding heb ik vooral geleerd hoe je voor verschillende doelgroepen moet schrijven en heb ik vooral heel veel ervaring opgedaan door mijn stages. Sommige blokken op school vond ik ook niet leuk, maar dat heb je denk ik overal wel. Als jij van schrijven houdt en je wil bij een tijdschrift/online magazine gaan werken zou ik vooral journalistiek blijven studeren. Je bent namelijk in de gelegenheid om een enorm netwerk op te bouwen en dat komt echt heel goed van pas, dat kan ik je verzekeren! Door mijn blog heb ik nu een fulltime baan gekregen op een online redactie. :) Heel veel succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het kiezen van een beroep is altijd een moeilijke keuze, maar journalist zijn is zeker iets voor mij. Ik ga stage doen als journalist bij Flair, dus dan kan ik al eens uittesten over het journalistenleven iets voor mij is! liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik geloof dat vrijwel iedereen die twijfels wel heeft. Ook ik heb verschillende keren op het punt gestaan om te stoppen met mijn opleiding, omdat ik het gevoel heb dat het niet helemaal mijn ding is, en ik bang ben dat ik het niet kan. En dat terwijl ik al 3 jaar van te voren riep dat ik deze opleiding wilde doen. En dan zit je op de opleiding ( wat al heel veel strijd heeft gekost om er te komen, want je komt er niet zomaar) en dan valt het toch nog tegen. Ik zou zeggen ga vooral zo lang mogelijk door meid. stoppen kun je altijd nog. En ja dat is even doorbijten. Maar ik weet dat jij genoeg talent hebt om te doen wat je wilt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 'Als ik geen typische journalist wordt, wat dan wel?' Bedenk dat de 'typische journalist' niet bestaat, zeker vandaag de dag niet meer. Je moet onderscheidend en uniek kunnen en willen zijn, en ik weet zeker dat je dat op je eigen manier bent. Probeer dit unieke uit te werken, zorg ervoor dat het jouw 'ding' wordt en laat zien waarom een werkgever dit nodig heeft. Je kunt fotograferen, je kunt schrijven, je kunt interviewen, je kunt onderzoeken, en je kunt veel meer. Je kunt alles wat een journalist in de dop moet kunnen. Ga er gewoon voor, zet je de laatste weken voor de volle honderd procent in en ontwikkel je talenten. Onthoud in ieder geval dat je nooit 'de typische journalist' moet willen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Jeetje, ik kan niet zulke behulpzame en nuttige, goeie dingen als hierboven maar ik wilde wel even zeggen dat ik ook heel erg twijfelde vorig jaar en niet echt happy werd van wat ik deed. Toen ben ik geswitcht, en dat was heel fijn. Ik merkte aan mezelf dat als ik aan stoppen en aan iets nieuws beginnen dacht, ik me echt beter voelde. Als jij dat ook hebt, zou ik even goed rond gaan kijken en nadenken? Het loopt vast los, echt waar. Veel liefs en succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat lastig! Zelf denk ik ook de opleiding journalistiek te willen gaan doen, alleen twijfel ik ook of dat wel 100% bij me zou passen.. Ik vind het nu al lastig dus ik kan me helemaal voorstellen dat voor jou de struggle nog groter is!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik snap heel goed hoe je schrijft dat je deze studie heel leuk vindt, maar dat je natuurlijk af en toe nog twijfelt over de weg die je precies in de toekomst wil inslaan. Echt toevallig, ik heb altijd gezegt dat ik journalistiek zou gaan studeren maar de laatste tijd kijk ik ook naar andere studies. Maar mischien is het mooie van een journalist ook dat dat beroep mischien niet altijd vaststaat, en je daar dus ook zelf aanvulling aan kunt geven, waar je interesses liggen :)
  Ik vind het goed dat je dit artikel met ons hebt gedeeld! En ik wens je natuurlijk heel veel succes met je studie!
  xx

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat ik heb geleerd tijdens mijn studie is het kiezen voor het beroep en niet de studie. De studie is namelijk echt niet altijd leuk. Vooral mijn eerste jaar was heel erg saai, maar ik weet dat ik dokter wil worden. Waar zie jij jezelf later, dat is denk ik de vraag..

  BeantwoordenVerwijderen