Voordat je aan een HBO-opleiding begint

11/02/2014


Wil ik je een aantal dingen vertellen. Je voor een aantal dingen waarschuwen. HBO-opleidingen zijn geen middelbare schoolopleidingen en dat weet iedereen. Hoelang je ook eventueel onder een steen hebt geleefd. Toch ben ik pro in onderschatten. Pro in denken dat iets me makkelijk afgaat, waar ik misschien niet altijd alles uit mezelf haal wat erin zit. Een leerproces waar ik middenin zit. Kijk even naar het blije hoofdje bovenaan dit artikel. Dat hoofdje was afgelopen vrijdag niet zo blij. Dat hoofdje was sip, teleurgesteld en vol vraagtekens. De eerste grote opdracht op de opleiding en falen. Ik heb weer een leuk verhaal om later tegen mijn kinderen te vertellen. Dus blunders door te veel alcohol zijn niet de enige domme dingen die ik zal meemaken in mijn studententijd. 

De eerste oudermiddag op school. Je verwacht een hoop gezelligheid met andere ouders die allemaal veel te trots zijn op hun kinderen. Ouders die allemaal vol trots naar hun kind kijken terwijl ze hun maaksel vergelijken met andere maaksels. Ouders die erachter komen dat ze het goed hebben gefikst samen. Maar het gaat vandaag echt even om de leerlingen. De beoordeling van de eerste opdracht. Een tabloid maken met nieuws, interviews en verslagen die allemaal zelf zijn gemaakt. Iedere redactie groep heeft als trots een eigen Indesign team samengesteld en aanbidden deze mensen bijna. Van te voren is er onderling al wat vergelijking geweest. Wie heeft het het beste gedaan? Eigenlijk was het niet te zeggen, want het leek alsof ieder een mooi product had neergezet om trots op te zijn. 

Daar zat ik dan. Samen met mijn lieve redactiemaatjes in een collegezaal omringt met ouders. De leraren kwamen om de beurt aan het woord om een tabloid te beoordelen. Een werkelijke slachting, als je het mij vraagt. Ons groepje was last. Last but not least. Maar least waren we ook. Ik citeer even de leraar die graag gemene woordgrapjes maakt om publiek te amuseren. "We kunnen wel zeggen dat dit niet het beste tabloid is." Paf. Boem. An arrow right trough the heart. Ik voel hem nog steeds een beetje zitten. Het gat werd dieper en dieper terwijl we door middel van voorbeelden uit onze krant voor gek werden gezet voor de hele zaal. Dan heb je aan mij echt een verkeerde. Wij zijn ook mensen. Geen stenen. Schiet gemene woorden maar af op stenen. Die voelen er toch niets van. Uiteindelijk zal er een vervangende opdracht gemaakt moeten worden door onze groep. Maar we gaan eerst uit alle macht proberen er een voldoende van te maken. De manier waarop was heel vervelend. Op die momenten wil ik sommige mensen echt even in een doos stoppen. 

Het hele punt dat ik wil maken met deze zinnen die stiekem een beetje vol irritatie en sarcasme zijn is dat als dit het HBO moet voorstellen, ik erg moet wennen. Je voelt je al een brugpieper als je binnenkomt op een school waar de lokalen allemaal aan het einde van de gang met honderd afslagen zitten. Dan wordt het werk dat je hebt verricht ook niet goed genoeg gevonden en dan ben je gewoon teleurgesteld. Teleurgesteld in jezelf. En dat hoeft helemaal niet, want het is allemaal om van te leren. Maar je baalt goed. De wereld van de Jounalistiek is soms hard, dus klaargestoomd worden we wel. Maar klaarstomen is niet altijd een leuk proces. Daarom wil ik alle lieve onschuldige mensen die genieten van het middelbare school leven het even vertellen. Natuurlijk is het niet zo dat ik de hele opleiding nu verschrikkelijk vind. Nee in tegendeel. Journalistiek is nog steeds een leuke opleiding en ik heb het ook nog steeds naar m'n zin. Het heeft alleen een beetje aan me geschaafd. 

Verder moet je heel veel genieten en veel geld lenen bij de overheid. Uitkijken naar je studiefinanciering en veel te laat naar bed gaan. Drie keer per week pizza eten en veel te hard muziek draaien.
Dan vergeet je een teleurstelling heel snel. 

Liefs,
Claudia 

Ook leuk?

9 reacties

 1. Je schrijft in ieder geval een toffe blog! :D

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had mij eerst aangemeld voor HBO , maar toen kon ik een baan krijgen, lijkt me zo pittig allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Best herkenbaar dit! Zelf kom ik uit België en ga daar dus naar school. Het systeem in België is helemaal anders, dus weet ik eigenlijk niet echt wat HBO is. Is dat dan een opleiding na het middelbaar zoals universiteit ofzo of hoe zit dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jaaa na middelbaar, maar dan iets minder zwaar dan universeiten.

   Verwijderen
 4. Dat van die leraar hakt er inderdaad best in zo te horen, gelukkig bestaat niet je hele opleiding uit beoordelingen vlak voor de neus van ouders en studiegenoten ;-) xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wauw ik wilde zelf ook altijd Journalistiek doen maar als ik dit zo lees is het toch wel heftig zeg! Moeilijk om ineens zo afgeblaft te worden, maar wel goed om te lezen dat je er zo volwassen mee omgaat!
  Verder ook grappig om te lezen hoe jij het HBO ervaart ;D

  Xx julia

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Goed geschreven! Ik herken dit ook wel. Ik doe ook een HBO-opleiding maar het is echt wel even op je tandjes bijten af en toe. Toch is het ook wel weer super leuk dat je eindelijk een opleiding/richting kan gaan doen die je echt leuk vind ipv de middelbare school waar je alleen algemene vakken krijgt :)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb je goed gezegd! Ik ben ook eerstejaars HBO student en morgen begint mijn eerste tentamenweek! En ik ben echt te laat begonnen met leren merk ik nu. Ik vind de opleiding erg leuk maar heb het erg onderschat

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het begin van je HBO is inderdaad kneiterhard werken, tegenslagen krijgen en het moeilijk hebben, maar uiteindelijk leer je ook hoe je hier boven kan staan en kan leveren wat je moet leveren. Studeren is echt niet stom en erg, je moet alleen even wennen en er mee om kunnen gaan. En tja, na twee maanden is dat gewoon nog niet altijd zo ;)

  xx

  BeantwoordenVerwijderen