Alles wat komt kijken bij bloggen

9/10/2015


Bloggen is ontzettend leuk, maar soms sta ik op het punt om toedeloe te zeggen tegen de online wereld en een paar weken zonder bloggen, Instagram en Bloglovin' te leven. Als blogger wil je je onderscheiden van anderen. Er bestaat al zoveel, dat een nieuw idee bedenken heel lastig is. Eén van de dingen waar je achter de schermen als blogger iets van merkt. Ik in ieder geval wel.

Investeringen 

Een klasgenootje vroeg me laatst: 'koop je dan niet dingen, omdat je dan weer iets hebt om over te bloggen?' Bloggen kost écht geld. Naast de laptop en de spiegelreflexcamera (plus lenzen) koop je ook regelmatig iets nieuws. Voor een nieuwe outfit, om te reviewen of om een favoriet te laten worden. Hoe kunnen bloggers anders iedere maand een artikel schrijven over hun favorieten, die overigens iedere maand weer anders zijn. Voor mij klinkt dit als: 'ik ga iets nieuws kopen, het een keer gebruiken en het een maand heel fijn en leuk vinden, zodat ik sowieso een nieuw artikel kan maken.' Ik heb ooit als een malle alle nieuwe Essence en Catrice producten willen hebben en iedere nieuwe geur douchegel moest ik proberen. Die obsessie is ondertussen naar de bodem gezakt, want het is simpelweg te duur en het niet waard. Grotere bloggers krijgen deze dingen gewoon opgestuurd. Kleinere bloggers moeten ze echt allemaal zelf aanschaffen. En ja, iedere keer moet er weer een nieuwe jeans in de kast liggen, want je kunt toch moeilijk iedere outfitpost over dezelfde broek schrijven. 

Sociale media

Achterblijven op Facebook met honderd likes. Je wil dit getal hoger hebben. Een winactie, adverteren, honderd keer delen. Het kan allemaal. Maar sociale media zorgen er voor dat het volgersaantal veel te veel betekent voor me. Sociale media zijn ontzettend leuk, maar soms vragen ze veel te veel van mijn tijd. Tijdens een college over media hoorde ik hoeveel jeugd gemiddeld doorbrengt op sociale media. Een meisje in mijn klas dacht zelfs aan de vijftien uur per dag te zitten. Zo lang! Ik wil niet dat ik 24/7 voor sociale media leef en er constant mee bezig ben, maar de hele wereld om me heen leeft in sociale media. Als blogger wil je gewoon niet achterblijven in de getallen van bezoekers en volgers. 

Events

Is het belangrijk om naar alle events te gaan? Naar alle onthullingen van nieuwe collecties en producten? Bloggen om de events te bezoeken, wil ik absoluut niet. Events zijn leuk en je wordt even in de watten gelegd, maar ik vind niet dat dat belangrijk is. Het gaat altijd om je eigen, persoonlijke blog waar jij iets op deelt. Niet waar je iedere week schrijft over een event wat je hebt bezocht. Af en toe is het natuurlijk leuk om iets te delen over nieuwe dingen, maar soms komen artikels over events zo jaloersmakend over. 'Was ik daar maar bij.' Dan moet ik mezelf even wakker schudden, want het gaat daar niet om. 

Fotograferen

Moet je overal een foto van maken? Iedere keer dat je koffie drinkt, iedere keer dat je gaat shoppen? De laatste tijd probeer ik bij koffie- of lunchdate niet per se foto's te willen maken. Het is niet het belangrijkst om een mooie foto te maken van je eten. Het is belangrijker dat je geniet van het moment en nog veel belangrijker: dat je geniet van je eten of je koffie. Foto's van koffie zijn mooi, maar ach, ik drink die week er na toch wel weer ergens een latte macchiato, ik maak dan misschien wel een foto. 

Ik ben heel erg benieuwd of de bloggers onder ons iets herkennen. En voor iedereen die niet blogt, dit is een klein deel van heel veel dingen waar je aan moet denken als je blogt. Dingen waar ik zelf vaak tegenaan loop. Desondanks alles heb ik nog steeds heel veel plezier in bloggen, maar wil ik ontzettend graag authentiek zijn. Hoe ben je als blogger authentiek? Tips, gedachten, commentaar, antwoorden zijn heel erg welkom bij de reacties, daar ergens beneden. 
Liefs, Claudia 

Ook leuk?

26 reacties

 1. Fijn artikel :) Vooral het investeren in je blog is een heel herkenbaar punt. Gelukkig is het niet heel vervelend om te moeten shoppen voor je blog, hihi. Tja het bloggersleven gaat niet altijd over rozen, zullen we dan maar zeggen. Toch moet ik zeggen dat ik het bloggen gewoon heel erg leuk vind! Maar ja er zitten nou eenmaal haken en ogen aan, net zoals bij al het andere. Daarnaast vind ik het eigenlijk altijd heel erg leuk om bezig te zijn met mijn camera. En ik heb eigenlijk nog nooit van iemand te horen gekregen dat diegene het vervelend vond ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel herkenbaar! Ik vind het soms ook wel eens vermoeiend, vooral het continue bezig zijn met social media...maar de lat wordt gewoon hoog gelegd door het bloggerswereldje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Heel herkenbaar! Daarom doe ik dus zo weinig met Instagram. Ik word er helemaal kriebelig van.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Met de kleding herken ik het wel! Maar dat is naast blog redenen ook gewoon een hobby, stiekem een excuus om die nieuwe broek te kopen :') Wel heel leuk geschreven, hoewel ik een mini blog heb en geen hele schema's vol reviews maak - kan ik me heel goed voorstellen hoe het is! Echt een leuk artikel (:

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik ben nu ook continu bezig met instagram, ik wil dit af en toe wel wat minderen

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel herkenbaar! Het ene moment vind ik het heel leuk om mijn blog en alles daaromheen goed bij te houden en veel te posten maar het andere moment wil ik ook wel even wat anders dan alleen maar online zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik loop nu stage en ben nu naast mijn blog ook acht uur per dag bezig met de social media van mijn werk. Hartstikke leuk hoor, maar 's avonds heb ik echt vierkante ogen. En verder kost het bloggen inderdaad veel tijd en geld. Ik vind het nog steeds ontzettend leuk en haal er enorm veel voldoening en energie uit, maar soms heb ik er ook wel eens geen zin in. Ook niet erg: dan blog ik gewoon een dagje niet. Het is en blijft mijn hobby.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heel erg herkenbaar! Toevallig was er gisteren een Urban Decay event te Brussel waar ik door omstandigheden niet heen kon gaan. Ik heb me er de hele avond 'slecht' over gevoeld omdat ik dacht dat ik ongelofelijk veel miste.... jammer toch dat het ons leven ook op een negatieve manier kan beïnvloeden.

  Leuk geschreven meid!

  Liefs

  xoxo

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Leuk en herkenbaar artikel! Soms zou ik zo graag bij een bepaald event willen zijn. En ik voel als blogger best wel de druk om veel te fotograferen en op social media te posten, terwijl ik daar soms weinig zin in heb. Je merkt toch wel dat bekende bloggers heel actief daarop zijn. Maar uiteindelijk gaat het voor mij niet om bekend worden, maar gewoon om doen wat ik het allerliefste doe! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Zo zo zoooo herkenbaar! Ik struggle er ook wel mee hoor, als er zo'n vleugje jaloezie omhoog komt denk ik blegh, doe niet zo stom. Instagram is ook echt zoiets, dat zou wel eens wat minder mogen haha... Ja, artikels zoals dit zijn goed om me weer even wakker te schudden, want hallo uiteindelijk gaat het erom dat ik er plezier aan beleef haha!
  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Oh ik herken het ook zo erg! Vooral met die likes enzo. Maar toch, ik blijf zeker door gaan met bloggen en ik hoop dat jij dat ook doet! <3

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Dit is helemaal waar en ik geef toe; ik zit véél op social media maar ik vind het zo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn artikel, het kost inderdaad veel tijd en geld. Zonder dat je het merkt investeer je toch in het bloggen. Ik heb soms het idee dat ik een nieuwe camera wil voor mezelf, maar stiekem is dat ook voor mijn blog. Stoppen ga ik nooit, maar ik koop wel minder dan in het begin. Eerst kocht ik inderdaad ook beautyproducten om het bloggen. x

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Wat een leuk artikel! Bij bloggen komt inderdaad heel wat meer kijken dan een avondje doorbrengen achter je laptop.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Oh dit is zo herkenbaar! Ik koop ook soms dingen dat ik denk dat is heel erg leuk om over te schrijven. <3

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Lekker jezelf blijven Clau!
  Zonder instagram en facebook vind ik
  je nog net zo lief en Leuk.
  Je schrijft super!
  Liefs, Lydia ��

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Leuk geschreven en erg herkenbaar! Ik snap helemaal wat je bedoeld. Soms heb ik ook periode dat ik minder social media plaats. Voel ik me dan soms echt schuldig over. Slaat natuurlijk nergens op! Het kost inderdaad geld, ook de ritjes richting amsterdam en Utrecht bijv. maar alle hobby's kosten geld toch :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Herkenbaar, vooral dat stuk over investeringen.. er is altijd wel weer wat nieuws dat ik MOET hebben of MOET kopen voor mijn blog.. heel irritant.. maar het is gewoon een soort verslaving. Vaak denk ik "alleen nog dit of dat en dan is het klaar" om vervolgens nog een nieuwe lens, broek, laptop of software te willen hebben. Gelukkig is eten niet zo "duur" om over te schrijven omdat je het toch wel koopt maar soms heb ik gewoon zin in iets dat ik al ken maar dan "moet" ik van mezelf weer wat anders uitproberen voor mijn blog haha..

  Nu klinkt het allemaal heel negatief maar dat is het natuurlijk niet! Ik vind het allemaal vooral heel leuk om te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Ik herken wat je zegt. Voor mezelf heb ik me afgevraagd wat voor mij het 'doel' is van mijn blog. En voor mezelf was dat: weer bezig zijn met schrijven, en daar feedback op krijgen (want comments zijn altijd leuk). In de toekomst zou misschien ook een 'perstripje' fijn zijn(ik bedoel 1x per jaar ofzo). Ik heb een fulltime job, veel hobbies en een actief sociaal leven dus ik kàn gewoon de frequentie van veel blogs niet bijhouden. Zelfs elke week bloggen is niet altijd haalbaar, maar dat deert niet, want ik doe het niet voor iemand anders. Idem met foto's trekken enzo, dat probeer ik ook te minderen. Zeker met een kleinere blog ben ik zeker dat er niemand van wakker ligt dat ik eens een tijdje niets van me laat horen. Ik merk voor mezelf dat mijn inspiratie sowieso vermindert van zodra het voelt als een verplichting. Dus alle begrip en steun als het bij jou even wat stiller wordt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Echt herkenbaar en leuke post trouwens, maar dat zegt bijna alle bloggers hierboven. Ik blog sinds drie maanden serieus, drie maanden bloggen is niet lang maar ik maak me niet meer druk over de laatste trends, make-up of fashion. Omdat ik besef dat het onmogelijk is om bij te houden. Het kost ook bakken met geld als je alles wil hebben om te kunnen review. Je hebt gelijk dat het gaat om te genieten met het moment en leven, niet alles draait om de blog. Al is het best verslavend. Iedereen wil authentiek zijn. Zie er maar eentje van te worden :-) eigenlijk iedereen is al authentiek, zolang je jezelf bent en blijft, toch x

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Leuk artikel! Bloggen vraagt inderdaad veel tijd, maar vind het wel nog altijd leuk. Wij hebben een blog met 8 meisjes dus kunnen we daardoor het werk verdelen, is zo handig!

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Herkenbaar! Ik ben zelf ook heel erg op zoek naar een nieuwe richting. Helaas blijft social media en het aantal volgers wel heel erg belangrijk wil je een beetje geld verdienen met je blog X Laura www.mixtfashion.com

  BeantwoordenVerwijderen
 23. heel erg herkenbaar. Ik wil me ook vooral blijven vernieuwen omdat je anders zo'n blog als zovele wordt. Ik vind social media ook erg belangrijk vooral met instagram ben ik druk en met mijn berichten op facebook plaatsen.

  BeantwoordenVerwijderen
 24. Allemaal héél herkenbaar. Dit zijn dingen waar elke blogger wel dagelijks aan denkt, of ik toch alleszins. Goed om af en toe stil te staan bij deze dingen! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 25. Het bloggen is voor mij een manier om mijn gedachten 'op papier' te zetten. Ik koop er niets voor, fotograferen is wel een hobby maar niet aan bloggen gelinkt. Ik heb een aantal blogs - themas, om alles een beetje bij elkaar te houden - keuken, het leven, oma zijn, een klein bedrijfje, over mijn woensdagavonden en een engelse blog voor mijn familie en vrienden in het buitenland. Dit vergt inderdaad tijd - en ik ben aan het zoeken naar een redelijk schema om alles een beetje op pijl te houden. Want ik schrijf niet alleen ik hou er ook van om blogs te lezen.

  Ik denk inderdaad als je een blog op commercieel gebied wil schrijven is de 'concurrentie' wel hoger dan wanneer je uit je hart en hoofd schrijft.

  De grote vraag is dus: Waarom blog je, wat wil je ermee bereiken?

  Ik wens je wijsheid en succes.

  BeantwoordenVerwijderen